KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ NEDİR?

Deprem, afet ya da yıllanmışlık nedeniyle zaman içerisinde zarar gören yapılar, riskli yapı olarak adlandırılır. Bu yapıların yeniden inşa edilmesi için yeterli nakdi bulunmayan kişileri kentsel dönüşüm kredisi sayesinde yeni bir yapıya kavuşabilir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Şartları Nelerdir?

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun sonucu kullanılmaya başlayan kentsel dönüşüm kredisinin çekilebilmesi için öncelikle yapının riskli yapı olarak tanımlanması ya da riskli alan tanımlı bir yerde bulunması gerekir. 

Kentsel dönüşüm kredisinden:

?    Binalarını ya da iş yerlerinin yeniden inşa edilmesini isteyen mal sahipleri,
? Riskli yapılarda en az 1 sene ikamet eden kiracılar,
?    Oturduğu konut ya da iş yeri riskli bulunan ve bu yapıdan taşınıp başka bir yapı satın almak isteyen kişiler faydalanabilir. 

Bu özelliklere sahip kişiler, kentsel dönüşüm kiracı yardımı haklarından yararlanmak istemezlerse. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sağladığı faiz indirimi desteği de alabilirler. Ayrıca noter harcı ve banka sigorta muamele vergisi gibi çeşitli masraflardan da muaf tutulurlar. Ancak küçük bir not; kiracı yardımı miktarı yıllık olarak, konutların bulunduğu şehir ve bölgelere değişir. Bu nedenle kredi başvurusu yaptığınız yılın kira yardımı ve faiz indirimi miktarını karşılaştırarak sizin için en doğru seçimi yapabilirsiniz. 

Kentsel Dönüşüm Kredisi Faiz İndirimi Oranları Nedir?

Kentsel dönüşüm devlet desteği ile gerçekleştiğinden kredi aşamasında faiz indirimi de gerçekleşir. Buna göre konutlara %4, iş yerlerine %3 faiz indirimi yapılır. Bazı durumlarda faiz indirimi daha da artabilir. Bunda en büyük etken enerji verimliliğidir. Yapılan enerji kimlik belgelerine bakarak indirim oranını öğrenebilirsiniz. A enerji sınıfı konutlar için %5, iş yerleri için %4 faiz indirim uygulanırken B enerji sınıfı konutlar için %4.5, iş yerleri içinse %3.5 indirim uygulanır. Kredi verilirken uygulanan indirim desteği, kredi ödemelerinin ödenmemesi durumunda durdurulur. 

Ne Kadar Kentsel Dönüşüm Kredisi Verilir?

Kentsel dönüşüm kredisi için limit 400 bin TL’dir. Eğer birden fazla konut ya da iş yeriniz varsa bu miktar 2 milyon TL’ye kadar çıkabilir. Krediyi binayı güçlendirmek için çekiyorsanız kredi miktarı limiti 160 bin TL’dir. Vade süreleri konut ve iş yerlerine göre değişir. Kentsel dönüşüm için konutlara en az 10 yıl vade verilirken bu süre iş yerleri için en az 7 yıldır. 

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi alınacak yapının tamamen tahliye edilmesi ve yıkılmaya hazır olması gerekir. Bunun dışında yukarıda bahsettiğimiz şartlar da uygunsa herhangi bir konut kredisi başvurusunda olduğu gibi kentsel dönüşüm kredisine başvurabilirsiniz.

Kentsel dönüşüm kredisi için devletin 17 banka ile anlaşması bulunuyor. İşte o bankalar: Ziraat Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, VakıfBank, Şekerbank, Akbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, Türkiye Finans, Türkiye İş Bankası, Halkbank, ING Bank, Kuveyttürk, TEB, Emlak Katılım, DenizBank ve QNB Finansbank. 

Başvurunuzu yapı tahliye edildikten sonra 1 yıl içerisinde gerçekleştirmeniz gerekir. Başvuru süreci sonrasında banka başvurunuzu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletir. Kurumdan onay geldiğinde krediniz onaylanır.