İŞ YERİ AÇMAK İÇİN APARTMAN SAKİNLERİNİN İZNİ GEREKİR Mİ?

Buradaki en önemli husus apartman altındaki bağımsız bölümün niteliğidir.

Yani tapu kütüğüne mesken olarak mı yazılmış yoksa iş yeri olarak mı?

Diğer bir önemli husus ise bazı işyerlerinin apartman altında açılmasının yasaklanmış olmasıdır.

HANGİ İŞ YERLERİ AÇILMAZ?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda apartmanlarda yapılamayacak işler ve açılamayacak işyerleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu kanunun 24. Maddesinde şu şekilde açıklanmıştır;

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartmanda hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi işyerleri açılamamaktadır. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri geçersizdir. Dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

 Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekmektedir.

Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması durumunda yönetim planında aksine bir hüküm yoksa, kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması, denmektedir.