APARTMANDA YA DA SİTEDE MANGAL YAPILIR MI?

Apartman ve site birden çok kat malikinin bir arada yaşadığı ve uyulması gereken kuralların olduğu yeri ifade eder. Bu kuralların temelinde yatan anlayış, başkalarını rahatsız etmemek olsa gerekir. Peki, ama site sakinleri site bahçesinde mangal yapabilir mi? En azından kurban bayramında apartmanda mangal yakmak serbest olmaz mı?

Yönetim planında mangal yakmak

Yönetim planı apartmanın ya da sitenin adeta anayasası hükmündedir ve burada yer alan bir hüküm, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki emredici hükümlere aykırı olmaması kaydıyla, herkes için bağlayıcı olacaktır.

O halde bakılması gereken ilk yer yönetim planı olmalıdır. Bundan sonra yapılması gerekenler çok basittir:

  • İlk ihtimal: Yönetim planında site içinde herhangi bir yerde mangal yakılması yasaklanmışsa, hiçbir kat maliki hiçbir yerde mangal yakamaz.
  • İkinci ihtimal: Yönetim planında mangal yakmak tamamen serbest bırakılmışsa, kat malikleri istediği her yerde mangal yakabilir.
  • Üçüncü ihtimal: Yönetim planında mangal yakılabilecek yerler ve yakılamayacak yerler belirlenmişse, buna göre mangal yakılabilir ya da yakılamaz.

Ayrıca yönetim planında; mangal yakılabiliyorsa, hangi tür yakıt kullanılabileceğine kadar ayrıntılı belirlemeler yapılabilir.

Sitede mangal yakmak ve birbirini rahatsız etmemek

Diyelim ki yönetim planında mangal yakılmasına dair bir hüküm yok.Bu durumda devreye,  kat maliklerinin “birbirini rahatsız etmemek” yükümlülüğü girecektir.

Burada izlenmesi gereken yol şöyle olmalıdır:

  • Kat maliki bahçede ya da balkonda ya da çatıda mangal yakar.
  • Hiçbir kat maliki itiraz etmezse, kimse rahatsız olmuyor demektir ve kat maliki mangal yakmaya devam edecektir.
  • Bir ya da birkaç kat maliki itiraz ederse, mangal yakan kat maliki kendisine şu soruyu sormalıdır: Bu mangalı yakarak tek bir kimseyi bile rahatsız ediyor muyum?