Bilgi Bankası
APARTMANDA VEYA SİTE İÇERİSİNDE MANGAL YAPILABİLİR Mİ?
Apartman ve site birden çok kat malikinin bir arada yaşadığı ve uyulması gereken kuralların olduğu yeri ifade eder. Bu kuralların temelinde yatan anlayış, başkalarını rahatsız etmemek olsa gerekir. Peki, ama site sakinleri site bahçesinde mangal yapabilir mi? En azından kurban bayramında apartmanda mangal yakmak serbest olmaz mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ortak yer kavramı
Bazen bir sorunun cevabını verebilmek için, başkaca soruları cevaplamak gerekebilir. Apartmanda mangal yakmanın yasak olup olmadığı sorusuna cevap vermek için de öncelikle ortak yer tanımını bilmek icap eder.
Ortak yer; hiçbir kat malikinin tek başına sahip olmadığı ve kat maliklerinin tamamının kullanımına ya da faydalanmasına açık olan yerleri ifade eder.
- Bahçe
- Bina dış cephesi
- Sığınak
- Depo
- Otopark
- Çatı
- Merdiven boşluğu
- Ana giriş antresi
Ortak yerlerin kullanımı
Ortak yerlerin kullanımı için ana kural; her kat malikinin ortak yerlere arsa payı oranında ortak malik olmasıdır. Bunun anlamı, ortak yerlerden herkesin faydalanabileceğidir.
Bu faydalanma ise beraberinde sorumluluklar da getirir. Bu husus 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18’inci maddesinde “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdür” şeklinde ifade edilmiştir.
Sitede mangal yakmak
Yukarıdaki madde metni incelendiğinde, kat maliklerinin ana sorumluluklarının şunlardan ibaret olduğu görülecektir:
- Doğruluk kurallarına uymak
- Birbirini rahatsız etmemek
- Birbirinin hakkını çiğnememek
- Yönetim planı hükümlerine riayet etmek
Mangal yakmanın hükmünü ortaya koymak için, mangal yakmak fiilini yukarıdaki temel yükümlülükler bakımından değerlendirebiliriz.
Yönetim planında mangal yakmak
Yönetim planının ne olduğunu ve önemini daha önce izah etmiştim. Yönetim planı apartmanın ya da sitenin adeta anayasası hükmündedir ve burada yer alan bir hüküm, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki emredici hükümlere aykırı olmaması kaydıyla, herkes için bağlayıcı olacaktır.
O halde bakılması gereken ilk yer yönetim planı olmalıdır. Bundan sonra yapılması gerekenler çok basittir:
- İlk ihtimal: Yönetim planında site içinde herhangi bir yerde mangal yakılması yasaklanmışsa, hiçbir kat maliki hiçbir yerde mangal yakamaz.
- İkinci ihtimal: Yönetim planında mangal yakmak tamamen serbest bırakılmışsa, kat malikleri istediği her yerde mangal yakabilir.
- Üçüncü ihtimal: Yönetim planında mangal yakılabilecek yerler ve yakılamayacak yerler belirlenmişse, buna göre mangal yakılabilir ya da yakılamaz.
Ayrıca yönetim planında; mangal yakılabiliyorsa, hangi tür yakıt kullanılabileceğine kadar ayrıntılı belirlemeler yapılabilir.
Kat malikleri kurulunda mangal kararı
Yönetim planında mangal yakmaya ilişkin bir hüküm yoksa, bakılması gereken ikinci yer kat malikleri kurulu olacaktır. Burada da şöyle bir sıralama takip edilmelidir:
- İlk ihtimal: Kat malikleri kurulunda mangal yakılmasına dair bir yasaklama kararı alınmışsa, kat malikleri sitede mangal yakamaz.
- İkinci ihtimal: Kat malikleri kurulunda alınan kararla mangal yakılması tamamen serbest bırakılmışsa, kat malikleri dilediği yerde mangal yakabilir.
- Üçüncü ihtimal: Kat malikleri kurulunda mangal yakılmasına dair sınırlamalar getirilmişse, bu sınırlamalar dahilinde mangal yakılabilir ya da yakılamaz.
Yine kat malikleri kurulunda da mangal yakıt türünden yakılabilecek yerlere kadar özel hükümler getirilebilir.